Dansk svindel på Facebook“Se hvem der ser din Facebookprofil” er den lokkende titel på en Facebook-gruppe med over 34.000 medlemmer. Bag gruppen står to danskere, men gruppen er sandsynligvis et svindelnummer, der skal lokke e-mail adresser ud af medlemmerne. Det kan nemlig slet ikke lade sig gøre at udspionere hinanden sådan.

For at værne om brugernes privatliv er visse ting gjort teknisk umulige på Facebooks platform. Blandt andet er det ikke muligt at udspionere enkelte brugeres ageren, hvilket det ville kræve for at udvikle en app som viste vores profilers besøgende.

Enhver gruppe, app eller side der påstår at kunne dette lyver altså. Hvorfor kan vi kun gisne om, men i denne konkrete gruppe kræver bagmændene at man giver dem sin e-mail adresse, hvorefter man vil få sendt programmet når det er færdigudviklet.

Dette er en anden tydelig indikator om at der er tale om svindel. Facebook-apps ligger nemlig altid online i Facebooks app directory. De er dybest set bygget op som en slags avancerede hjemmesider. Der er altså ikke tale om et program, man modtager og installerer på computeren, som gruppen ellers giver indtryk af.

Sidst men ikke mindst bør det også altid være et faresignal, når gruppen ikke tillader at medlemmerne diskuterer dens indhol på væggen eller i diskussionsfora, og det gør Netcrews gruppe selvfølgelig heller ikke.

En søgning på cvr.dk at der ikke findes nogen danske virksomheder med navnet “Netcrew”, og heller ikke DK-Hostmaster har nogen informationer om netcrew.dk. Telefonnummeret som de opgiver på deres hjemmeside kan ikke findes på dgs.dk – ringer man til det får man fat i en standard-telefonsvarer. Den ene af Facebook-gruppens to administratorer har samme adresse som Netcrew oplyser på deres hjemmeside.

Efter min bedste overbevisning bryder Netcrew dansk markedsføringslov med deres gruppe. Hvad de skal bruge de indsamlede e-mails til er ikke godt at vide, men det er helt sikkert ikke det de lover!

PS: Netcrew står også bag grupperne “Netcrew”, “Hvem har slettet mig?” og “www.forbrugslogen.dk” – så pas også på dem! Sidstnævnte gruppe påstår at have 14.233 medlemmer, men har kun 133.

PPS: Normalt ville jeg linke til en gruppe i omtalen af den, men eftersom der tilsyneladende er tale om et svindelnummer, vil jeg ikke give dem gratis reklame. De meget nysgerrige kan søge på “Se hvem der ser din Facebookprofil”, hvis de meget gerne vil se gruppen.

19. februar 2009