10 tips til privatliv på FacebookI aften er jeg gæst i Aftenshowet på DR1. Her vil jeg give gode råd til hvordan man sikrer sit privatlivsfred Facebook.

For eksempel vil vi snakke om hvordan man opsætter sin profil så chefen ikke kan kigge med på alle familiebillederne, og sørger for at eks-kæresterne ikke får noget at vide om hvem man ses med nu.

Vil du godt og hurtigt i gang med at sikre dit privatliv på Facebook er der her ti gode tips du nemt kan følge:

1. Opret vennelister!

Lav f.eks. et par vennelister med navnene “Venner”, “Familie”, “Kollegaer” og “Andre”. Placer dine forskellige venner på de vennelister, hvor de passer ind. Du kan oprette og redigere vennelister på Facebooks forside. Du kan godt placere din venner i flere forskellige vennelister samtidig.

2. Definer dine privatlivsindstillinger

Du kan nemt opsætte præcist hvem der må se hvilke handlinger på din profil. For eksempel er det måske ikke alle du vil vise din civilstatus over for, og andre skal måske ikke have at vide når du kommenterer på billeder på Facebook. Alt den slags kan du indstille i menuen “Handlinger på Facebook

3. Definer dine annonceindstillinger!

I udgangspunktet kan du komme til at medvirke i Facebooks annoncer, når du har en profil derinde. Men det kan man slå fra nemt. Under privatlivsindstillingerne for “Annoncer” kan du både vælge om dit navn må medvirke i annoncer, og om Facebook må bruge dit profilbillede. Slår du begge dele fra, har ingen annoncører tilladelse til at benytte dine private billeder.

4. Skjul din kontaktinfo!

Det kan være smart at dine venner og din familie hurtigt kan finde dit telefonnummer, din adresse og din e-mail på din profil. Men der er sikkert mange andre, du ikke vil vise dem til. I stedet for helt at lade være med at udfylde dem, så definer i stedet i dine kontaktindstillinger præcis hvilke venner der må kigge med der.

5. Hold styr på applikationerne!

Når dine venner installerer en quiz, et spil eller en applikation på Facebook, giver de den automatisk også adgang til at se de informationer om dig, som de selv kan se. Hvis du vil have bedre kontrol med dette kan du definere præcis hvilke informationer applikationer kan få adgang til gennem dine venner. Det gør du under “Applikationsindstillinger“.

6. Sorter dine billeder!

Sørg for at dine billeder er arrangeret i nogle albums der giver mening. Du kan for eksempel lave et “Familie”-album, et “Fest”-album og et “Arbejde”-album. For hvert billedalbum kan du opsætte individuelle privatlivsindstillinger. Sørg nu for at det eksempelvis kun er Familie-vennelisten, der kan se familie-albummet og så fremdeles.

7. Tænk over hvem du tagger!

På Facebook har du mulighed for at markere din venner på dine billeder. Men tænk dig om inden du gør det. For har du bare markeret en ven på et enkelt billede, giver du automatisk ham eller hende adgang til at se hele billedalbummet. Overvej om du vil dette.

8. Hold styr på hvem der tagger dig!

dine privatlivsindstillinger kan du definere præcis hvilke venner der må se de billeder, som dine venner markerer dig på. Jeg har som standard valgt at det kun er de allernærmeste, da man jo aldrig ved hvilke billeder der lige pludselig dukker op. Men derfor er det alligevel en god ide at holde øje med hvilke billeder andre har markeret dig i. Er du blevet markeret på et billede du ikke bryder dig om, kan du fjerne markeringen og det vil nu aldrig kunne ske igen på det billede, med mindre du selv gør det.

9. Læs dine notifikationer!

Mange Facebook-brugere har hundredevis af ulæste notifikationer, blandt andet fordi de også indeholder en masse spam om applikationer som vennerne bruger og installerer. Men det er en rigtig dårlig ide ikke at læse notifikationerne, for de fortæller dig også om når du f.eks. er blevet markeret i billeder, videoer og noter. Læser du ikke notifikationerne, kan der ligge pinlige billeder af dig på din profil i dage, uger og måneder uden at du opdager det.

10. Adskil skidt og kanel!

Som sagt får man en masse spam i sine notifikationer, og på Facebooks forside dukker der også jævnligt en masse historier op om quizzer og andre ting, vi ikke gider læse om. Gør det derfor til en vane at klikke på “skjul” udfor historier du ikke gider læse om på forsiden og det lille “x” ud for notifikationer du ikke vil have. På den måde får du med tiden fjernet en masse forstyrrende informationer fra nyhedsstrømmen, så det bliver nemmere at følge med i de ting der virkelig interesserer dig.

Når først du har været igennem disse ti trin, vil du opleve at din glæde ved at bruge Facebook bliver større, simpelt hen fordi du føler dig mindre overvåget, og ved præcis hvem der kan kigge med på de forskellige ting du laver!

Er der andre gode råd, du vil dele med læserne? Så skriv dem i en kommentar nedenfor! 🙂

19. august 2009